Bază de date pentru minorităţile din România | Stiri din Cluj

Bază de date pentru minorităţile din România

June 27, 2012

Actele normative referitoare la protecţia şi drepturile minorităţilor din România vor putea fi accesate mai uşor de-acum înainte. Portalul MinLex a fost lansat tocmai pentru a facilita munca autorităţilor publice şi a cetăţenilor, având în vedere că nu există o lege unitară care să sintetizeze toate prevederile legate de minorităţile naţionale.
IT & Gadgets

Baza de date MinLex, accesibilă online, conţine 549 de acte normative, iar articolele care se referă la minorităţi sunt scoase în evidenţă.

Baza de date a fost împărţită în 13 domenii şi permite căutarea în arhivă cu ajutorul a peste 200 de cuvinte cheie care pot fi alese dintr-o listă. “Iniţial pregătisem o carte cu legislaţia în vigoare dar mi-am dat seama că o variantă online de căutare este mult mai accesibilă, mult mai modernă în zilele de astăzi şi mult mai uşor de actualizat periodic”, spune Marko Attila, secretar de stat al Departamentului pentru Relaţii Interetnice.

“Nu există suficientă cunoaştere, trebuie o selecţie a acestui corpus legislativ care este plictisitor de mare, trebuie o selecţie a acestor drepturi şi în această direcţie există deja tendinţe, solicitări din partea mai multor minorităţi, nu numai cea maghiară. Există un procent de monitorizare din partea Consiliului Europei în ceea ce priveşte aplicarea diferitelor convenţii internaţionale la care România este parte aşa că oricine care vine aici poate să facă acest tip de monitorizare din faţa unui calculator. Nu tebuie să parcurgă toată legislaţia şi să răsfoiască monitoarele oficiale”, adaugă Marko Attila.

Baza de date legislativă MinLex conţine în mare parte actele normative referitoare la minorităţi adoptate după 1989, deşi se pot găsi şi câteva promulgate anterior acestei date.

Autor: 
Elza Almasi
Update me when site is updated
Stiri si Massmedia www.TOP21.ro Top25.ro - Noi te promovam pe Internet ! Romanian Top 30 Bancuri Stiri Online - cel mai bun site de stiri online Top66 Statistici