Primăria Arad, amendată cu 8.000 de lei pentru amplasarea unui bust al lui Corneliu Coposu | Stiri din Cluj

Primăria Arad, amendată cu 8.000 de lei pentru amplasarea unui bust al lui Corneliu Coposu

June 27, 2012

Primăria Arad a fost amendată de Ministerul Culturii cu 8.000 de lei pentru că a amplasat în oraş un bust din bronz al lui Corneliu Coposu fără să obţină un aviz de calitate pentru lucrare, amenda fiind contestată de municipalitate.
Eveniment

Primarul Gheorghe Falcă (PDL) a declarat azi că Ministerul Culturii a trimis un control la Arad, după ce în faţa unui parc din municipiu a fost amplasat un bust al lui Corneliu Coposu, şi a aplicat Primăriei o amendă de 8.000 de lei.

Edilul a spus că amplasarea bustului era prevăzută în planul de reamenajare a Parcului Pădurice, care avea avizul Ministerului Culturii.

Primăria nu a obţinut, însă, şi avizul de calitate pentru bust, care ar atesta că lucrarea corespunde din punct de vedere artistic.

“Prin semnătura ministrului Diaconu (Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii - n.r.) am fost refuzaţi şi am fost amendaţi. Adică nu au acceptat din punct de vedere artistic lucrarea domnului Dumitru Şerban, care este preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România”, a declarat Falcă.

În documentul primit de municipalitate de la minister se arată că avizul a fost respins cu unanimitate de voturi. “Comisia a respins cu unanimitate de voturi, apreciind iniţiativa şi efortul autorităţilor locale de a îmbunătăţi imaginea oraşului, însă consideră în acest caz că rezultatul este sub aşteptările sale, mai ales din partea unui autor cu creaţie importantă”, se arată în documentul Ministerului Culturii.

Primarul a spus că bustul a fost donat de Fundaţia “Corneliu Coposu”, care a realizat lucrarea cu aprobarea familiei acestuia.

“Dacă familia lui Corneliu Coposu a fost de acord cu modul în care arată bustul, iar ministrul Diaconu nu a fost de acord, e o problemă de gusturi. De aici şi până la a amenda, arată agresivitatea instituţiei. Se pare că marele Coposu primeşte lovituri de la comunişti şi după moartea sa”, a declarat Gheorghe Falcă.

Edilul a anunţat că amenda a fost contestată şi se judecă în contencios administrativ refuzul Ministerului de a acorda avizul de calitate.

Bustul din bronz al lui Corneliu Coposu a fost primit de municipalitate în 2011, însă a fost amplasat recent în Parcul Pădurice. Valoarea lucrării este de 41.000 de lei.

 

Autor: 
Citynews
Update me when site is updated
Stiri si Massmedia www.TOP21.ro Top25.ro - Noi te promovam pe Internet ! Romanian Top 30 Bancuri Stiri Online - cel mai bun site de stiri online Top66 Statistici